Schuimbeton of purschuim?
De grootste verschillen op een rijtje

Purschuim gebruiken

Laatste nieuws: In het interview in Cobouw van 18 november 2021 kraakt oud-toxicoloog de TNO-rapporten en dringt hij aan op scherpere regels.

Hij stelt dat gespoten purschuim riskant is voor bewoners bij poreuze vloeren, zoals houten vloeren en zogenaamde balk-broodjes vloeren. Tijdens het uithardproces van purschuim worden de chemische stoffen isocyaanzuur en methylisocyanaat gevormd. Hoe langer het uithardproces duurt hoe meer van deze stoffen worden gevormd. Voortdurend ontwijkt er iets van deze giftige chemicaliën uit het schuim omdat de celwanden nooit 100% dicht mag zijn.

Bij de grootste chemische ramp in de menselijke geschiedenis in Bophal 1984 stierven duizenden mensen na blootstelling aan een hoge concentratie methylisocyanaat. De concentraties van deze stof die in veel Nederlandse woningen worden aangetroffen (vanwege het dagelijks vrijkomen van deze chemische stoffen) is weliswaar veel lager maar kunnen weldegelijk gezondheidseffecten met zich meebrengen.

Hoewel purschuim gespoten met HFO nog wel gesubsidieerd wordt, kwalificeert NIBE dit milieutechnisch als een onaanvaardbare keuze.
Het proces is zo gevaarlijk dat het in Denemarken en Ierland verboden is. In Nederland geldt de wettelijke plicht dat mensen niet in de woning mogen zijn tijdens het aanbrengen. Nadat het werk klaar is mogen ze de eerste twee uur niet terugkeren. in andere landen hanteren ze 24 tot 72 uur voordat men veilig kan terugkeren. De wet stelt nog geen eis voor de afstand die mensen moeten houden van de werkzaamheden. Er zijn voorbeelden van mensen die op het terras van hun woning zaten af te wachten en ziek zijn geworden.

Hoeveel subsidie isolatie 2022?

Isolatie kosten 2022

Isolatie-technische verschillen

Schuimbeton maakt de vloer warmer. Daarbij worden ook de randen warmer terwijl bij purschuim de randen juist kouder worden. Dit komt omdat purschuim de koudebrug met de fundering versterkt.
Om dezelfde Rc ≥ 5 m²K/W te halen, moet je tenminste 14 tot 16 cm purschuim laten spuiten, afhankelijk van de kwaliteit van het schuim (BCRG14cm BCRG16cm). Maar met deze dikte straalt Purschuim nog steeds de warmte die wordt doorgelaten uit naar de koude bodem en nog koudere funderingsmuren (net als EPS en andere isolatiematerialen).
Schuimbeton is juist in niet alleen warmtestraling. In de Schuimbeton ontstaat een thermische gelaagdheid zoals in een boiler, bovenin warm en naar onder wordt het langzaam kouder. De onderkant van het Schuimbeton koelt maar langzaam af omdat de warmte niet wordt uitgestraald maar moeizaam moet worden overgedragen op de lucht onder het Schuimbeton. In de nacht wordt de warmte boven in de kussens teruggeven aan de vloer.

Schuimbeton kruipruimte

Door de andere manier van afkoelen, worden vloeren met Schuimbeton met minder energie warmer dan vloeren met purschuim of EPS terwijl deze op papier dezelfde isolatiewaarde hebben. Daarom heeft Schuimbeton vaak nog een opmerkelijk effect bij vloeren die al zijn geïsoleerd. Nu is er dus een droge kruipruimte en een merkbaar warmere vloer. Klant zegt: “Onze vloer was reeds voorzien van isolatie in de vorm van schelpen. Hier merkten wij niets van. Vloer voelde altijd ijskoud aan. Ook als je het luik van de kruipruimte opendeed voelde je altijd een koude vochtige lucht. Na het aanbrengen van de bodemfolie merkte ik al snel dat de vochtige lucht verdween. Nadat de Schuimbeton was aangebracht merkte ik al snel dat de vloer veel minder koud aanvoelde.”

Er bestaan ook grote verschillen tussen de Schuimbeton aanpak. Zo is een met Schuimbeton behandelde kruipruimte niet meer vies en vochtig en een kruipruimte schoon en droog om dat de kruipruimte niet meer bestaat.

Schuimbeton isolatiewaarde

Schuimbeton bestaat voor 70 procent uit lucht en is daardoor zeer licht van gewicht met een hoge isolatiewaarde. Pakweg elke 10 cm schuimbeton levert een Rc-waarde van 1 m²K/W. Met 35 cm voldoe je al aan de Rc = 3,5 in het Bouwbesluit. En met 50 cm heb je een erg goed isolerende begane grond vloer als je de vloer licht maak als de vloer zwaarder maak is deze sterker.

Wat is de Rc-waarde voor isolatie? De rc-waarde staat voor Resistente Construction, en hiermee wordt de warmteweerstand van de gehele huisisolatie, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie, die wordt doorgevoerd bedoeld. Dus bijvoorbeeld het isolerend vermogen van de betreffende dakisolatie of spouwmuur.

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.